به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در بیانیهای بر لزوم مبارزه ریشهای با فساد اقتصادی به کمک شفافیت اطلاعات تاکید کرد. متن بیانیه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
دهه فجر انقلاب اسلامی یادآور روزهای شیرینی است که در آن مردم با رهبری عالمانه و مجاهدانه پیر جماران امام خمینی (ره)، مشتی محکم بر دهان ظلم و فساد دوران پهلوی وارد آوردند و آن مزدوران و خودباختگان استکبار جهانی را از این مرز و بوم بیرون رانده و زمینه آغاز حرکت جمهوری اسلامی ایران را فراهم آوردند. هم اکنون که در آستانه سی و ششمین سالگرد این پیروزی بزرگ هستیم و بنا داریم تا بار دیگر در حماسه ای مردمی آن را جشن بگیریم، بر خود لازم دیدیم تا نکاتی را خدمت روسای محترم قوه قضاییه، نمایندگان محترم مجلس و دولتمردان بزرگوار بیان کنیم که توجه به آن در تقویت و کارآمدی انقلاب اسلامی حائز اهمیت بالایی است.
امروز در کشور شاهد اخبار متفاوتی از وقوع فساد، رانت و اختلاس در حوزه های مختلف هستیم؛ فساد سه هزار میلیاردی در بانک، فساد اخیر بانکی که هنوز مبلغ آن مشخص نشده است، فساد 94 هزار میلیاردی یک شرکت بزرگ به نام پدیده و فساد افرادی چون م.ه و م.ر از جمله این موارد است.
متاسفانه وقوع این موارد باعث شده است تا عده ای با هدف تخریب و تضعیف انقلاب اسلامی، این ها را فرای مفاسدی که در ادوار گذشته تاریخ ایران و به ویژه در زمان محمدرضا پهلوی خائن رخ می داد جلوه دهند و مشروعیت جمهوری اسلامی ایران را زیر سوال برند. در جواب این افراد لازم به ذکر می دانیم که با نگاهی به تاریخ و وضعیت سایر کشورها به وضوح می توان دریافت که در همه کشورها و دولت ها، حتی حکومت حضرت علی علیه السلام و در میان برخی فرمانداران ایشان هم فساد بوده است اما آنچه مشروعیت یک حکومت را مشخص می کند، نحوه برخورد آن حکومت با فساد است کما اینکه بنای امیرالمومنین علیه السلام نیاز مبارزه با فساد بوده است.
در دوره پهلوی با فساد برخورد نمی شد و مردم خودشان متوجه فساد افراد می شدند و کاری هم نمی توانستند انجام دهند اما مفتخریم که در جمهوری اسلامی ایران، این قوه قضاییه است که فساد را روشن و پیگیری می کند. هرچند باید این پیگیری و مبارزه با مفاسد خیلی جدی تر دنبال شود و آثار آن به وضوح برای جامعه مشخص شود.
با این اوصاف باید گفت که یکی از دلایل عدم توفیق مسئولین خدوم کشور در مبارزه با مفاسد اقتصادی، توجه به نمونههای حقیقی و حقوقی فساد و تمرکز خود بر مقابله با ایشان به جای مبارزه ریشهای با فساد است که این نیز به دلیل قدرت بالای اقتصادی و سیاسی این افراد مفسد، در خیلی از موارد زمان بر بوده یا عملا امکان پذیر نبوده است؛ حال آنکه برای مبارزه با فساد اقتصادی بایستی به صورت ریشهای و سیستمی عمل کرد و راههای ایجاد فساد در سیستم را کاهش داد.
ریشه اصلی فساد در حکومت ها، نداشتن سیستم های هوشمند و شفافیت اطلاعات است که هرچه این سیستم ها پیشرفته تر باشد، فساد کمتر اتفاق می افتد. اگر نظام بانکی شفافیت داشت و همه اطلاعات آن در سیستم ثبت می شد، فسادهای بانکی اعم از فساد سه هزار میلیاردی و فساد اخیر رخ نمی داد. اگر سامانه ارزی وجود داشت و معاملات ارزی در آن ثبت می شد، امکان خرید و فروش ارز جهت دلالی وجود نداشت و رانت 650 میلیون یورویی نیز رخ نمی داد. اگر سامانه ثبت زمین و مسکن وجود داشت، زمین خواری رخ نمی داد. اگر سامانه مالیاتی جامع وجود داشت، فرار مالیاتی رخ نمی داد.
این موارد همه از جمله سامانه هایی است که در حال حاضر در همه دنیا ایجاد شده است و اگر می بینیم در دنیا فساد کمتر اتفاق می افتد، به سبب شفافیت اطلاعات و سامانه های اطلاعاتی است که جلوی بروز تخلفات را می گیرد و همچنین به دولت در برنامه ریزی اقتصادی کمک می کند.
اگر نظر مسئولین به جای برگزاری همایش های بی نتیجه و کارهای تبلیغاتی در مبارزه با فساد، بر جلوگیری عملی و جدی از فساد است، بایستی اهتمام ایشان بر ایجاد شفافیت اطلاعاتی و راه اندازی سامانه های مربوطه باشد چرا که در غیر اینصورت، تعجبی ندارد که هر چند وقت یکبار شاهد وقوع فساد در حوزه های مختلف باشیم. البته باید گفت که طرح های مختلفی در ایجاد چنین سامانه هایی وجود داشته است اما به سبب اینکه راه اندازی این سامانه ها به شفافیت اطلاعات منجر شده و جلوی رانت خواری و فساد عده ای از افراد سودجو که حاضرند به خاطر سود خود با آبروی یک ملت بازی کنند را می گیرد، هنوز راه اندازی و به مرحله اجرا نرسیده است.
در پایان ضمن تبریک مجدد بهار انقلاب اسلامی، از مسئولین محترم در قوه قضاییه، مجلس و دولت خواهشمندیم تا با عزمی راسخ و با پشتوانه مردمی که همیشه در صحنه بوده و خواستار دفاع از کیان جمهوری اسلامی ایران و اثبات کارآمدی آن به جهانیان هستند، مسئله شفافیت اطلاعات را پیگیری کرده و اگر قلبا به مبارزه با مفاسد اقتصادی ایمان دارند، در راستای ایجاد شفافیت اطلاعات و سامانه های مربوط، با قدرت در برابر منفعت طلبانی که نفع خود را در نبود شفافیت اطلاعات می دانند بایستند.
مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت، به زودی گزارشی در زمینه شفافیت اطلاعات و سامانه های مورد نیاز مربوط به آن منتشر خواهد کرد و در اختیار مسئولین قرار خواهد داد.
بزرگواران یکی از راه حل های کارامد در جلوگیری از فسادهای مالی و رشد اقتصاد کارگروه های اقشار است که رهبر انقلاب از ما مطالبه نمودند اما جای تأسف دارد که کمتر شهری و کمتر بسیجی ای به این امر بها داده و به آن پرداخته است . نه تنها بسیجیان بلکه نهادهای اجرا کننده هم این موضوع را کم ارزش دانسته و به آن اهمیت نمی دهند . در حالی که اینچنین کارها هزینه های گوناگون دارد هیچ بودجه ای برای این امر در نظر گرفته نشده است . از دیگر روش های برون رفت از وضعیت فعلی نظرخواهی از آحاد مردم جامعه است . مردمی که انقلاب کردند و هر سال برای دفاع از آن به خیابان ها می آیند بهتر می دانند که چطور اقتصاد بهبود می یابد .
یا حق